Legeringsrekenen
Materiaalberekening
Bestellen
Voorwaarden

   

Materiaalberekeningen

Voor de berekeningen zijn door mij de mij bekende (huidig gangbare) meetkundige formules gebruikt. Sommige berekeningen zijn een zeer goede benadering, met name de omtreksberekeningen van de ellips, de berekening van de lengte van ovale randen en de ring met halfronde doorsnede.

Wat kunt u allemaal met deze rekenhulp doen? Het geheel bestaat uit 11 tabbladen.

Tabblad 1: uitleg over het programma

________________

Tabblad Oppervlaktes 2D: is voor eenvoudige oppervlakte berekeningen van 2-dimensionale oppervlaktes. Er zijn 8 meetkundige figuren in gezet, waarvan u de oppervlakte kunt uitrekenen. Bij de matrix voor de berekening van een willekeurige driehoek is nog een extra toegevoegd. Met deze matrix kunt u ook de hoek tussen zijde b en c berekenen, In het voorbeeld is de hoek dus 125,63 graden.

scprtbera

_________________

Tabblad Oppervlaktes 3D: is voor oppervlakte berekeningen van geometrische ruimtelijke figuren (26 stuks). Boven elke matrix staat een tekening van een geometrisch figuur. Na het invullen van alle nodige maten verschijnt de totale oppervlakte van alle vlakken (en van de verschillende onderdelen van het figuur). De totale oppervlakte verschijnt ook in de linker lijst. Het totaal oppervlak van alle ingevulde figuren wordt automatisch opgeteld in de linker kolom. Op de screenprint ziet u onder de zeskant ook nog een extra matrix staan, met deze matrix kunt u snel omrekenen wat de sleutelwijdte van de zeskant is als u de maat van een zijde weet, of omgekeerd.

scprtberb

_________________

Tabblad Volumes: Het meest uitgebreide blad. Materiaal inhoud berekeningen, vervolgens het gewicht, kostprijs en voor zilversmeden de maat van de rondel voor het intrekken van voorwerpen.

Het blad begint met een matrix voor het omrekenen van het gewicht van bv. een ring van zilver 835 dz. naar geelgoud 585 dz.

scprtberc1 scprtberc2

_

Aan de rechterkant van het blad staan de volgende (27) geometrische figuren waarvan u de materiaalinhoud kunt uitrekenen door de maten in de matrix onder het betreffende figuur in te vullen.

scprtberc scprtberd scprtbere scprtberf scprtberg scprtberh scprtberi

De uitgerekende materiaalinhoud van de ingevulde matrix of meerdere matrices komen in de altijd zichtbare “verzamellijst" aan de linkerkant te staan en worden daar automatisch opgeteld. U wilt bv. een ring maken met recht hoekige doorsnede en er een conische zetting op zetten. Dan vult u de maten van de ring in onder de ringvorm die u wilt hebben en de maten van de conische zetting. De uitkomsten ziet u in de onderstaande screenprint.

scprtberk

Links naast de “verzamellijst” staat ook altijd zichtbaar een matrix. Door hier in te vullen van welk materiaal de ring gemaakt moet worden berekend het programma hoe zwaar de ring wordt. Daaronder vult u de dagkoers van het materiaal in en de winst marge die u hanteert en u ziet als uitkomst de materiaalkosten van de ring.

scprtberl

Onder die matrix ziet u gelijk een vervolgmatrix. Hiermee kunt u vlot een kostprijs bepalen. U vult uw geschatte arbeidstijd in en uw uurloon. Het arbeidsloon wordt berekend, de materiaalprijs komt van de eerder ingevulde matrix. Daaronder kunt u nog externe kosten in vullen. In het voorbeeld een saffier, waarborg kosten en kosten graveerwerk. Het totaal wordt automatisch opgeteld. U vult weer uw winstmarge in en uw BTW tarief. De consumentenprijs wordt dan weer automatisch berekend.

scprtberm

_________________

Voor zilversmeden Het berekenen van de maat van een rondel gaat als volgt. Bv. de onderstaande vaas is te verdelen in een aantal geometrische vormen. scprtbern

De dikte van het materiaal kan toenemen tijdens het intrekken, hier komt uw eigen ervaring bij kijken. Van elk onderdeel vult u de maten in één van de passende matrices in. In de linker matrix vult onder berekening rondelafmeting de dikte van de plaat in waarmee u begint. Daaronder verschijnt dan de Diameter van de rondel. scprtbero

_________________

Toevoegingen:

onder de matrix met de berekening van octogoon staat een matrix waarmee u snel kunt uitrekenen hoeveel lengte octogoon u nodig heeft om een ronde draad te trekken, (of een vierkante-, ovale-, of rechthoekigdraad.)

scprtberv

In de matrices voor een buis, en voor ringschenen ziet u ook meteen de breedte of de lengte van de strip materiaal die u nodig heeft.

________________

Het tabblad; Cilinderuitslag scheef is er voor indien u een cilinder uit een uitslag wilt maken die scheef is “afgeknot”. scprtberp

_________________

Het tabblad; 2 Cilinders cilinderuitslag is er voor indien u een cilinder uit een uitslag wilt maken die onder een bepaalde hoek staat t.o.v. een andere cilinder, die de zelfde diameter heeft of groter is. scprtberq

_________________

Het tabblad; Kegel uitslagen Dit tabblad is voor allerlei berekeningen aan kegels die u uit een uitslag wilt maken. scprtberr scprtbers

_________________

Het tabblad; Piramide uitslagen Dit tabblad is voor allerlei berekeningen aan piramides die u uit een uitslag wilt maken. (uitslagen van driekante piramide, vierkante piramide en zeskantige piramides) scprtbert

_________________

Tabblad materialen; Op dit tabblad staan en aantal veel gebruikte materialen en legeringen die in ons vak gebruikt worden. Links staan de materialen, daarachter staan de afkortingen die in de pop-up lijst verschijnen. Daarna de Soortelijke massa; de `Materiaalprijs en de Winstmarge. Bij het berekenen van gewichten en prijzen komen de gegevens voor die berekeningen van dit tabblad. Hier vult u dus de dagkoers in en uw winstmarge. Er is nog ruimte voor het invullen van uw eigen specifieke materialen/ legeringen.

scprtberu