Legeringsrekenen
Materiaalberekening
Bestellen
Voorwaarden

   

Legeringsrekenen.

Deze rekenhulp bestaat uit een 17-tal matrices. U zoekt eerst de matrix op die geschikt is voor de gewenste berekening. Vervolgens vult u de witte lege vakjes in met de bekende en/of gewenste gegevens. In de donkerblauwe vakjes verschijnen de antwoorden die u hebben wilt. Hieronder een screen print van de eerste berekeningsmatrix, een voorbeeld van een eenvoudige berekening van een geelgoud legering 585 dz. met zilver 210 dz. en koper 205 dz.(ingevuld in de rij achter gehalte), het gewenste gewicht (12,50 g) is achter gewicht ingevuld. In de donkerblauwe vakjes onder Au, Ag en Cu verschijnen de gewichten die nodig zijn om de legering te maken.

scprtleg1

Indien u nu bij het invoeren van de gehaltes voor zilver of koper een fout gemaakt zou hebben verschijnt er van zelf een waarschuwing na het totaal. zie de volgen screen print. U ziet ook onder Totaal dat de som van de gehaltes geen 1000 dz. is, maar 995 dz., u komt in dit voorbeeld dus ergens nog 5 dz. te kort.

scprtleg2

Matrix 2: is er voor bedoeld om verhoudingsgetallen van de bijzet om te rekenen in duizendsten. U vult het gewenste gehalte in, in het voorbeeld 585 de verhoudingsgetallen van de bijzet vult u in en in de rij achter gehalte verschijnen de duizensten.

scprtleg4

Matrix 3: Het maken van een nieuwe legering met zuivere metalen, uitgaande van een hoeveelheid fijngoud.

scprtleg5

Matrix 4 t/m 8: Berekeningen, waarbij twee van de zes gegevens van een legering bekend zijn.

image(scprtleg6.jpg)

Matrix 9: Omrekenen van karaat gehalte naar duizensten of omgekeerd

image(scprtleg7.jpg)

Matrix 10: Wat wordt het gehalte van de nieuwe legeringen, indien u een aantal voorwerpen samensmelten met verschillende gehaltes.

Matrix 11: U smelt een aantal legeringen samen met verschillende gehaltes, maar wilt wel een legering hebben met een van te voren bepaald gehalte. Wat moet u dan nog toevoegen, fijngoud of bijzet en hoeveel?

image(scprtleg8.jpg)

Matrix 12 t/m 14: een drietal matrices waarbij u uitgaat van twee bekende legeringen en een nieuwe legering wilt maken.

image(scprtleg9.jpg)

Matrix 15: U heeft een hoeveelheid van een legering waar u de samenstelling van weet. U wilt een nieuwe legering met mogelijk een ander gehalte en andere samenstelling. Welke legeringmetalen en hoeveel daarvan moet u toevoegen?

Matrix 16: U wilt een bepaald gewicht van een nieuwe legering met een gewenste samenstelling U heeft als basis een legering waar u de samenstelling van weet. Hoeveel van deze basis legering moet u nemen en welke metalen moeten er verder nog toegevoegd worden?

scprtleg10

Matrix 17: U heeft van twee of drie legeringen waar u de samenstelling van weet bv. reststukjes liggen. Deze wilt u samensmelten en er een nieuwe legering van maken met een gewenste samenstelling.

scprtleg11